Jak upgradovat a ladit wordpress

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem Jak upgradovat a ladit wordpress

Zvolené téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (2 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna je stará 8 let.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 příspěvky - 1. až 2. (z celkem 2)
  • Autor
    Příspěvky
  • #27355

    orson
    Participant

    Měl bych takový trochu začátečnický dotaz – jak správně upgradovat a ladit wordpress? Jakožto programátor z korporátu jsem zvyklý na dev a live prostředí, ale zdá se mi, že ve světě WordPressu se veškeré upgrady a ladění webu dělá na ostré veřejné verzi… ehm taky to tak zatím dělám, ale zajímalo by mě, zda někdo pracuje s oddělenými verzemi a jak konkrétně to provádí – uvítám jakékoliv tipy a doporučení – přece jen asi nestačí jen překopírovat soubory a databázi z dev na live.

    #27356

    admin
    Keymaster
    Web

    Narazil jste zrovna na zásadní problém s WordPressem :-) Velmi špatně lze totiž synchronizovat soubory a databázi. Pokud si stáhnete soubory a databázi na lokální počítač (aneb development prostředí), tak můžete ladit, zkoušet aktualizovat, upravovat šablonu, atd. Ale na produkční server (aneb live prostředí) můžete pouze nahrát upravené soubory, protože už v databázi určitě proběhly nějaké další změny (komentáře, postmeta, a další). Takže pokud jste třeba někde něco nastavil (plugin, šablona), tak to budete muset ručně naklikat znovu, aby se to dostalo i do produkční databáze.

    A jak se to dnes většinou dělá?

    – Pracuje se na produkční verzi s dostupnou zálohou po ruce :-)
    – Stáhne se aktuální podoba z produkční verze (soubory + databáze) a je možné pracovat lokálně. Pokud provádíte nějaké databázové operace, tak je třeba produkční web na nějakou dobu odstavit (např. v noci) a po dokončení práce tam nahrát upravenou databázi.
    – Většinou je ale potřeba pouze vyzkoušet aktualizaci WP/pluginů/šablony, provést nějakou úpravu zobrazení CSS, doplnit funkci či naprogramovat plugin. Potom stačí upravovat konkrétní soubory a následně je nahrát na produkční server. Vše si můžete lokálně verzovat (SVN, Git), aby v tom byl pořádek.

    Existují různé (většinou) placené nástroje, ale většinou fungují na principu pravidelné zálohy a rychlé možnosti obnovení :-)

    Tento problém se snaží odstranit např. VersionPress, pomocí kterého v podstatě přesunete celý web do Gitu a můžete potom z development prostředí pushnout přímo na produkci, protože dojde ke klasickému sjednocení provedených změn (merge). Bohužel lze ale VersionPress v současné době (3.0-beta) použít spíše pouze pro čistý WordPress, podpora pluginů a šablon bude funkční až během několika měsíců. Osobně jsem si ale vývoj webu tímto způsobem už vyzkoušel a je to příjemné a nebál bych se říci přelomové…

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 příspěvky - 1. až 2. (z celkem 2)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti