Jak to vypadá s češtinou pro WordPress 4.4?

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Čeština pro WordPress Jak to vypadá s češtinou pro WordPress 4.4?

Zvolené téma obsahuje celkem 18 odpovědí. Do diskuze (8 účastníků) se naposledy zapojil uživatel  Michal Janata a poslední změna je stará 8 let.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 19 příspěvků - 1. až 19. (z celkem 19)
  • Autor
    Příspěvky
  • #25594

    admin
    Keymaster
    Web

    Základní diskuzní téma pro zájemce o překlad aktuální verze a hlášení zpoždění :-)

    Jako jeden z prvních dořešených problémů jsou odlišné názvy měsíců (jednou s velkým písmenem a podruhé skloňované s malým písmenem), podrobnosti zde.

    Pro jednotlivé problémy navrhuji zakládat nová témata, aby se nám to tu nepletlo, zde na ně budeme pouze odkazovat…

    #25714

    admin
    Keymaster
    Web

    České titulky pro úvodní prezentační video nové verze 4.4 by měly být hotové :-)

    #26157

    Markou
    Participant

    Dobrý den, na webu se mi (pravděpodobně od aktualizace) objevují data v angličtině… souvisí to s překladem do CZ? Zvláštní je, že se takto objevují data jen ve výpisech apod, ale na stránce postu je to česky:
    http://bezvamama.cz/
    http://bezvamama.cz/pracovni-list-teckovany-snehulak/

    Neporadíte, čím by to mohlo být?
    Děkuji moc.

    #26158

    Markou
    Participant

    Ještě doplňuji, že formát data mám: j. F Y

    #26199

    buzzycat
    Participant

    Všechny řetězce pro 4.4.x jsou již alespoň “ve žluté”. Kdy se bude kontrolovat a schvalovat?

    #26201

    Michal Janata
    Participant
    Web

    To není tak jednoduché, musí seto projít aby to bylo nějak normálně přeložené. Aby to sedělo k překladům které již jsou. Podle mě to bude ještě nějakou chvíli trvat.

    #26275

    admin
    Keymaster
    Web

    Omluva všem za delší opuštění fóra a zpoždění překladu, postupně to budu zpracovávat…

    @buzzycat: Tento (a případně i příští týden) budu schvalovat/upravovat navržené překlady. Díky všem, kteří se zapojili!

    @markou: Používáte šablonu Hueman a datum tam vidím skryté pomocí CSS. Používáte sice starší verzi 2.1.9, zatímco je dostupná 2.2.5, ale to asi nebude příčina problému. V šabloně je totiž formát data natvrdo zapsán:

    <p class="post-date"><?php the_time('j M, Y'); ?></p>

    A není ho tak možné jednoduše přeložit (i když lze použít filtr). Zatímco u jednotlivých příspěvků je použito nastavení formátu data z administrace:

    <?php the_time(get_option('date_format')); ?>

    Tentokrát je v tom tedy zpožděná čeština patrně nevinně :-)

    #26279

    Markou
    Participant

    Děkuji za odpověď, datum jsem si schoval, než to vyřeším… máte pravdu, že to češtinou nebude a děkuji moc za potvrzení. Snažím se kontaktovat tvůrce šablony, snad pomůže :-)

    #26285

    Markou
    Participant

    Tak pomohl tento filtr ve functions.php:

    /* use WP Date Format option for all post dates */
    add_filter('the_time', 'my_time_filter');
    function my_time_Filter(){
      $my_date = get_the_time(get_option('date_format'));
      return $my_date;
    }
    #26380

    BuBy
    Participant

    Zdravím,
    je nějaký posun s češtinou?
    Díky za info.

    #26452

    admin
    Keymaster
    Web

    Postupně jsou upravovány a schvalovány navržené řetězce. Dnes se např. konečně podařilo dokončit překlad dlouhých databázových chyb (ukázky na screenshotech).

    Založili jsme také zkušební interní chat (Slack), pokud bude mít někdo zájem o pozvánku (a blíže se účastnit dalšího překladu), tak se prosím ozvěte.

    #26561

    Sepa
    Participant

    Tak zřejmě se čeština opět rekordně zpozdí jako u minulé verze 4.3.1. Už jede třetí měsíc verze 4.4 a čeština nikde.
    Mohu dostat nějakou konkrétnější informaci v jakém je čeština stadiu? Odpověď, že se na češtině usilovně, leč pomalu pracuje je jaksi podle mě výmluvou.
    Proč nemůže překlady schvalovat víc lidí, aby to dříve mohlo jít do světa? Zájemců by určitě bylo dost.

    #26563

    admin
    Keymaster
    Web

    @sepa: Budete se divit, ale zájemců zase tolik není… Respektive každý by chtěl rovnou schvalovat, ale když o tom začneme diskutovat a upozorním ho na možné problémy, tak zase rychle vycouvá :-) Pokud se ale chcete zapojit, tak se neváhejte ozvat. Nedávno se podařilo založit interní chat a soustředit tam několik uživatelů, kteří už navrhovali řetězce přímo v aplikaci GlotPress a postupně získají rozšířená práva pro schvalování řetězců. Zatím se je snažím v průběhu stávajícího překladu upozornit na různé věci, na které budou muset dávat do budoucna pozor. Opravdu to není tak, že můžete jít větu za větou a jednoduše vše přeložit podle toho, jak si přibližně pamatujete slovíčka ze školy. Pokud vás zajímají podrobnosti, tak se můžeme potkat v rámci nedělní části letošního WordCampu.

    Nekompletní čeština vyjde cca v horizontu týdne (patrně po nedělním WordCampu), cílem je dokončit češtinu na 100 % pro WordPress 4.5. Nějakou dobu budu ještě připravovat nové uživatele, ale postupně patrně převezmou hlavní zodpovědnost za další vývoj a rychlejší aktualizace, protože se toho už patrně nebudu moci osobně účastnit v takové míře jako dosud. Původně mohlo schvalovat překlady více uživatelů, ale během posledních verzí jsem zůstal sám a postupně se to začalo projevovat…

    A zdůvodnění “usilovně, leč pomalu” není výmluva. Naopak je to pravdivější než se na první pohled zdá, protože čím méně mám času na překlad, tím usilovněji se o to musím snažit :-) A i když to tak třeba nevypadá, tak se na překladu stále pracuje (něco ani ještě není vidět přímo v GlotPressu). Zpožděnou češtinu tak můžete brát nejen jako něco špatného, ale spíše naopak jako pozitivní výzvu a dobrý způsob, aby se dali dohromady noví překladatelé, kteří to budou do budoucna dělat rychleji a lépe. Bude asi ještě nějakou dobu trvat než si všechno sedne, ale proces už začal a snad to dobře dopadne. A nezapomeňte, že se můžete přidat. Takže asi tak…

    #26564

    Sepa
    Participant

    @admin: Děkuji za odpověď. Nechtěl jsem “prudit”, jen jsem chtěl zjistit situaci. A musím vyjádřit úctu za práci, kterou děláte, ale také za vyčerpávající a kultivovanou odpověď. Jinde bych dostal v odpovědi pořádnou čočku, což jsem popravdě také očekával a jsem tedy mile překvapen.
    Chápu a vím jak to funguje. Sám na některých věcech pracuju a jde to taky pomaleji, než bych si sám představoval a i když se něco povede, někdy i velmi dobře a občas i včas, tak vděčnosti se nikdy člověk nedočká :-)
    A dovedu si představit i práci s lidma i když je online, protože se s tím také potýkám. Rád bych se zapojil, ale byl bych asi stejně “užitečný” jako většina, protože zápasím s časem a potřeboval bych aby den měl 48 hodin. Nicméně bych se rád dověděl více o tom jak funguje práce na překladu a v mezích možností rád pomůžu.

    #26694

    thomask
    Participant
    Web

    Ahoj, Podařilo se na wordcampu dořešit tu češtinu?

    #26698

    admin
    Keymaster
    Web

    Z WordCampu mám docela dobrý pocit :-) Nastínil jsem tam problém, že už patrně nebudu stíhat pravidelně překládat nové verze a postupně budou rozšířena práva i dalším překladatelům, se kterými budu spolupracovat. Zpočátku vznikne hlavně slovník a stylistická příručka, aby se mohli zájemci od něčeho pořádně odrazit, veškeré informace budou postupně uvedeny na oficiálním lokalizačním webu. Během několika dnů vydám češtinu pro WordPress 4.4.2 (sice nekompletní, ale uživatel si toho v administraci ani nevšimne – chybí opět hlavně nápověda a administrace sítě webů) a postupně bude překlad doplňován už za pomoci nových překladatelů tak, abychom se v horizontu cca dvou měsíců dostali na 100 % (možná už WordPress 4.5).

    #26701

    thomask
    Participant
    Web

    Já bych hlavně chtěl, aby už konečně byla čeština normálně vybratelná mezi jazyky u aktuální verze při instalaci, tak jak to je u všech dalších jazyků, vč. slovenštiny, i když nejsou třeba stoprocentně hotové. Protože to je megaproblém všude, kde se wordpress instaluje automaticky, třeba na lepších hostinzích. U všech jiných jazyků uživatel nemusí nic znát, prostě klikne na instalovat, vybere jazyk a má to. U češtiny následuje voser s nahráváním češtiny přes nějaké FTP či pluginy atd.

    #26943

    Raziel-CZ
    Participant
    Web

    Ahojte, je nějaký progress s češtinou?

    Tak mě napadá, jistě existuje mnoho lidí, jací by rádi finančně přispěli třeba právě na češtinu a já si jsem zároveň jist, že by to mohlo mnohé pořešit. Napadlo Vás pro to zřídit bankovní účet a nechat si za to docela normálně (byť třeba symbolicky) zaplatit? Já osobně bych třeba stovku občas poslal. Takto, když jde skutečně jen o bezplatné dobrovolnictví, práce trvá déle.

    #26947

    Michal Janata
    Participant
    Web

    @thomask jako ono to není jednoduché. Musí se to pořádně projít aby to všechno bylo OK. Ale myslím, že se nám povede to mít pro verzi 4.5 hotové na 100ř

Aktuálně je na stránce zobrazeno 19 příspěvků - 1. až 19. (z celkem 19)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

3 thoughts on “Jak to vypadá s češtinou pro WordPress 4.4?”

Komentáře nejsou povoleny.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti