háčky čárky soubory

Zvolené téma obsahuje celkem 27 odpovědí. Do diskuze (7 účastníků) se naposledy zapojil uživatel  peekaa a poslední změna je stará 11 let, 1 měsíc.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (z celkem 28)
  • Autor
    Příspěvky
  • #2740

    peekaa
    Participant

    Chtěl bych mít jednodušší život a moci nahrávat soubory do Knihovny médií s háčkama a čárkama. Tedy, já je tam nahrát mohu, ale když pak na ně vytvořím odkaz tak nefunguje, hlásí že neexistuje. Asi se to netýká přímo WP, tuším, ale stejně – mohl by mi někdo poradit, co mám na EasyPHP nebo WP změnit, aby to fungovalo? Díky moc.

    #14383

    Lukenzi
    Participant

    Názvy souborů se odjakživa uvádějí bez háčků a čárek jednoduše proto, že url adresy standartně diakritiku neumí stejně tak jako mezery – jak by jste na soubory chtěl pak v URL odkazovat když je URL neumí?

    #14384

    peekaa
    Participant

    Doba pokročila, již jsou možné i háčky a čárky, ale je potřeba to vyladit….

    #14385

    Lukenzi
    Participant

    aha máte na mysli to jedno promile (možná ani to ne) webů co umí pracovat s URL adresami s diakritikou? Doba zase tak moc opravdu nepokročila, jinak by mě zajímalo co konkrétně je třeba vyladit…

    #14386

    peekaa
    Participant

    žádné promile. Já mluvím o části za .cz, ne o doméně. Za .cz to umí kdekdo :-) např. wikipedie http://cs.wikipedia.org/wiki/Háček_(diakritika)

    #14387

    Libor-Matejka
    Participant
    Web

    Mám asi podobný problém. Pokud nahraju obrázek, který má v názvu diakritiku, tak se mi potom taky nezobrazí. V média library prostě u jeho jména není náhled.

    #14388

    admin
    Keymaster
    Web

    peekaa, Libor-Matejka: Používáte nejnovější verzi WordPressu 3.5? Nahrávání souborů s diakritikou v názvu by neměl být žádný zásadní problém… Napište prosím příklad názvu obrázku, u kterého se objevily problémy, abych to mohl otestovat…

    #14389

    peekaa
    Participant

    Já mám 3.4.1, ale nikde jsem nečetl, že by se unicode chování v jménech souborů mělo v 3.5 změnit…

    admin: libovolný obrázek, kde bude v názvu ěščřžýáí….

    #14390

    admin
    Keymaster
    Web

    peekaa: Ano, byla tam jedna oprava. A nedávno jsem řešil zrovna jeden problém přímo s hostingem – jaký používáte hosting? Obecně ale když nahrajete v nejnovějším WordPressu soubor s názvem “Žluťoučký kůň.png”, tak by se měl bez problémů nahrát a zobrazovat…

    #14391

    peekaa
    Participant

    hosting máme svůj, a běží to na Windows :-( Takže jak jsem četl http://core.trac.wordpress.org/ticket/15955#comment:11 tak mi asi aktualizace na 3.5 stejně nepomůže :-(

    #14392

    Lukenzi
    Participant

    peekaa: těžko můžu vědět o čem píšete, křišťálovou kouli jsem někde ztratil…

    Tak jsem to smazal, se mi to nechce rozepisovat, na googlu je infa docela dost jen napíšu tohle:

    Pokud přidáte soubor Žluťoučký kůň.png a odkážete na něj podle jeho názvu, odkaz nikdy fungovat nebude z jednoho prostého důvodu. WP si třeba všechny mezery (a nejen mezery) správně nahradí za pomlčku, což vygeneruje úplně jinou URL adresu než čekáte. A proč píšu správně? Protože mezera v názvu souboru nemá co dělat (bez ohledu na to jaká je doba), aby to takhle fungovalo museli by jste změnit vše od prohlížečů, apache až po PHP. Opět podotýkám nejedná se jen o problém s mezerami. Těch problémů je daleko víc…

    #14393

    peekaa
    Participant

    Lukenzi: já opravdu nevím, co řešíte. I admin výše napsal, že “Obecně ale když nahrajete v nejnovějším WordPressu soubor s názvem “Žluťoučký kůň.png”, tak by se měl bez problémů nahrát a zobrazovat… ” Mezery tuším WP automaticky nahrazuje za pomlčky, což je v pořádku. Takže to jde, ted jde jen přijít na to, jak, kde je chyba. A to již asi vím – Windows :-(

    #14394

    Lukenzi
    Participant

    Ještě doplním, zajímalo jak by jste stahovali soubor s diakritikou některého z cizích jazyků, kteří ji taky používají a neměli tento jazyk v OS. Diakritika není jen o háčkách a čárkách a pokud tento jazyk nebudete mít v OS tak i URL adresa bude chybná, protože váš OS jednoduše znak v URL adrese nepozná (viz třeba azbuka, čínské znaky apod.).

    #14395

    Lukenzi
    Participant

    peekaa: bez ohledu na to co napsal admin (se vší úctou samozřejmě) já to asi jako jediný narozdíl od vás zkoušel…

    #14396

    peekaa
    Participant

    Stahování z ciziny: ano, to mě napadlo, že němci a možná i angličani, rusové si nebudou moci stáhnout to co já tam dám. Ale zase si říkám: když to používá wikipedie, tak to asi nějak fungovat musí…. a asi to funguje, protože když na wikipedii dám ruské verze stránek, tak se mi v adresním řádku normálně zobrazuje azbuka….

    #14397

    Lukenzi
    Participant

    jistě ale to není o stránkách, těm to je fuk. Pojmenujte si jakýkoliv soubor například v korejštině a odinstalujte si podporu pro korejštinu z OS pak budete mít z názvu čtverečky. Systém ty znaky prostě nepozná.

    Stejné je to s URL adresou, jinak jak koukám se tady každý zabývá úplně odlišnými věcmi – v prvním postu píšete, že “pak na ně vytvořím odkaz tak nefunguje, hlásí že neexistuje” a admin píše o tom, že se soubor nahraje a zobrazí, což jsou dvě odlišné věci, protože ten nahraný a zobrazený soubor už nemá ten původní název – z toho důvodu vám na tento soubor odkaz podle názvu nikdy fungovat nebude a to je to o čem tady celou dobu píšu.

    Jinak i kdyby jste přišel na nějakou fintu jak tohle ošetřit, nikdy nebudete mít jistotu, že tak to bude fungovat u každého názvu souboru, v každé verzi WP a pro každého návštěvníka. Proto si taky stojím za tím, že diakritika je v názvu souboru někde na internetu naprostá zbytečnost a pouze zdroj problémů.

    #14398

    admin
    Keymaster
    Web

    Je to docela zajímavá problematika… Podle mě by to měl řešit přímo WordPress, pokud tedy vývojáři chtějí, aby ho mohli používat i běžní uživatelé. Nikdo dnes nebude řešit, jestli může použít v názvech souborů diakritiku, případně jaké konkrétní znaky (ne)jsou povolené. WordPress to až na drobné problémy řeší vcelku dobře.

    Budu se tedy držet uvedeného příkladu, tedy obrázku s názvem “Žluťoučký kůň.jpg”, který jsem zkusil nahrát na standardním hostingu (s nejnovější verzí WordPressu 3.5). Soubor se bez problémů nahrál (mezera byla automaticky odstraněna) a je možné si ho nechat zobrazit:

    https://www.separatista.net/wp-content/uploads/2013/01/Žluťoučký-kůň.jpg

    Nevím, jak to přesně funguje s adresním řádkem v prohlížeči, ale patrně to zobrazuje s diakritikou a adresu překládá nějak takto:

    https://www.separatista.net/wp-content/uploads/2013/01/%C5%BDlu%C5%A5ou%C4%8Dk%C3%BD-k%C5%AF%C5%88.jpg

    Uživatel peekaa ale v tomto případě narazil na problém, kdy to na Windowsovém hostingu nefunguje. Ale není to neřešitelné, stačí si na webu vytvořit malý plugin, aktivovat ho a vše by mělo fungovat (používám ho na provizorním Windowsovém localhostu).

    Lukenzi: Ano, diakritika jsou jen problémy, souhlas. Ale dnešní uživatel to vůbec nechce řešit. Prostě si pojmenuje na počítači soubor “Žluťoučký kůň.jpg” a je mu jedno, jaká jsou pravidla. Prostě ho chce nahrát do WordPressu a zobrazovat na webu. Nic víc ho nezajímá. A chce aby to fungovalo. Takže WordPress se to snaží řešit, mezery likviduje a diakritiku podporuje. Nikdo myslím nechce nahrávat soubor “Žluťoučký kůň.jpg”, odkazovat na něj a trvat na tom, že tam musí být mezera :-) Uživatelé si ale soubory často pojmenovávají s diakritikou a prostě to musí nějak fungovat. Teoreticky by WordPress mohl názvy osekávat (jako u hezkých odkazů), ale z nějakého důvodu to nedělá. Zatím jsem to blíže nezkoumal, ani přesně nevím, jak to vlastně funguje a jestli si Korejec bez nainstalované češtiny v operačním systému bude moci tento obrázek zobrazit. Ale uvítám případné odkazy na nějaké zajímavé počtení :-)

    #14399

    Lukenzi
    Participant

    admin: tak ono jde hlavně o to že obrázek se mu v pořádku zobrazí, protože si to WordPress upraví dle svého (odstraní mezery a další podobné znaky) a URL obrázku a cesta k souboru bude taková aby vše fungovalo bez problémů – tedy bez mezer a podobných znaků (ono je to totiž tak nějak standard, takhle prostě vše funguje bez toho aby se kdokoliv musel starat o to jak a proč) v rámci aplikace je to tedy OK.

    Problém je v tom, že tohle se děje “na pozadí”, uživatel o tom nemá ani ponětí (a proč by se o tom taky měl dozvědět, desítkám miliónům lidí to takhle funguje bez problémů nejen na WP) a pak s vědomím, že jste nahráli soubor “žluťoučký kůň.png” na něj i takhle odkážete a bác ho dárek – odkaz nefunguje. Každopádně toto není chyba WP, toto je problém uživatele, protože snad v každém návodu (nebo si to nazývejte jak chcete) se snad už od spuštění internetu píše, že názvy souborů na serveru se mají psát bez diakritiky a bez mezer. Tečka.

    Ono to totiž má svůj smysl, je to vyzkoušené a zkušenostmi prověřené a pokud to někdo nechce respektovat bohužel musí počítat s tím, že bude mít problémy. Ale tohle není o WP, v Joomle to snad funguje? V Drupalu? V nějaké jiné PHP aplikaci? Nefunguje to tak nikde, jednoduše proto že to je nesmysl.

    #14400

    admin
    Keymaster
    Web

    peekaa: Myslím, že i v zahraničí ten obrázek bez problémů uvidí. Když na českém počítači zobrazíte URL s azbukou, tak lze předpokládat, že jiné země budou mít zase nainstalovanou češtinu… Pomohl ten plugin?

    Lukenzi: Asi jsme se nepochopili :-) Problém byl zejména v tom, že v případě hostingu fungujícího na platformě Windows se u WordPressu objevuje výše zmiňovaná chyba a nahraný obrázek s diakritikou v názvu bohužel není správně zpracován a zobrazován. Jinak proces nahrávání souborů s diakritikou ve WordPressu v pozadí funguje (až na zmiňované chybky) a nepředpokládám, že by uživatel ručně (pomocí HTML) odkazoval na soubor “Žluťoučký kůň.jpg”, ale naopak použije interní funkce WordPress pro zobrazování obrázku a správného odkazu na něj.

    #14401

    peekaa
    Participant

    admin plugin: to jsou věci za hranicí mých možností. Moc se do tohoto nechci pouštět, mám velkou obavu z rozhašení systému. Takové věci nechávám na našem hlavním webovém tvůrci, který je v současnosti zavalen ale stejně jinou prací. Nicméně kdybychom se k tomu dostali – kam se má nahrát ten soubor? Nebo kam ten kod vložit, do jakého souboru? Díky.

    jiná možnost: napadlo mne, jak jsem to tu pročítal, že mě ani tak nejde, aby to fungovalo s háčkama a čárkama, ale abych to mohl s háčkama a čárkama nahrávat. Abych neměl zbytečnou práci s přejmenováváním. A z toho tedy vyplývá můj související dotaz:

    neexistuje náhodou plugin, který kromě nahrazení mezer pomlčkama bude dělat i nahrazení unicode znaků nejbližšími nebo určenými ekvivalenty (č–>c, ž–>z)? Že by přejmenování proběhlo před uložením na server, podobně jako s těmi mezera–> pomlčka.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (z celkem 28)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti