Chybějící nabídka pro velikost písma

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem Chybějící nabídka pro velikost písma

Zvolené téma obsahuje celkem 11 odpovědí. Do diskuze (3 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna je stará 7 let, 3 měsíce.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 1. až 12. (z celkem 12)
  • Autor
    Příspěvky
  • #30159

    topcz
    Participant
    Web

    WordPres se mi sám automaticky aktualizoval do verze 4.6.1. Jak tomu mohu zabránit? Jen se to aktualizovalo, již tam mám dva problémy:

    1) V nabídce v TXT editoru chybí možnost pro zvolení velikosti písma, což v předchozí verzi bylo. Pro mě je to k vzteku, protože při vložení obrázků do článku, vkládal jsem pod obrázek text s popiskem o čem je obrázek. Šlo to jednoduše, otevřel jsem si editor v HTML, do místa, kde končil vložený obrázek, ale před ukončením řádku, jsem vložil text popisku. Poté otevřel editor v standardním zobrazení, začernil vložený text, vybral z nabídky velikost např. 12 a vybral “kurzívu”. Poté vložil kurzor těsně nad text, klikl na delete a měl jsem text těsně pod obrázkem. Teď po modernizaci, to musím dělat ručně. Je to radost, když mám na stránce 5 obrázku.

    2) Při aktualizaci GTranslate mi to vyhodí “Totální chyba” a text nějaká chyba na řádku 46 PHP stránky GTranslate. Takže vše odstranit, naštěstí jsem měl v záloze starší verzi GTranslate, která je funkční. Díky za každou radu.

    Attachments:
    #30187

    admin
    Keymaster
    Web

    Pokud máte nastavené automatické aktualizace velkých verzí, tak by se měl aktualizovat na nejnovější verzi 4.7? Nebo se aktualizoval z verze 4.6 na 4.6.1 (což je defaultní nastavení)? Nebo z nějaké starší verze na 4.6.1?

    1) Velikost písma myslím v nabídce WordPressu nikdy nebyla (nebo možná jen v nějaké prastaré verzi)? Nebo myslíte možnosti “Odstavec”, “Nadpis 1”, atd?

    2) Pro plugin GTranslate vyšla před pár dny nějaká aktualizace, nemohl by tím být problém už opraven? Jaká konkrétní chyba se objevila?

    #30241

    admin
    Keymaster
    Web

    Dorazilo emailem:

    Díky za Vaši bleskovou reakci. Pokusím se to trochu lépe objasnit.

    1) Nevím, jaká to byla verze, protože mně se ty aktualizace dělají automaticky, což mě docela štve. Bohužel nevím, kde se to dá nějak ovlivnit. Teď naposledy se mi to aktualizovalo na 4.6.1. Problémem je, že si nepamatuji, jaká tam byla předtím verze. Rozhodně to nebyla nějaká hodně stará stařina. A skutečně tam byla možnost nastavení velikosti písma.

    Když mám na mysli velikost písma, tak tím nemyslím okénko pro “Odstavec” atd, pro nastavení H1, H2, atd. Celá ta spodní část panelu byla trochu jiná. Zcela vlevo bylo to stávající okno pro “Odstavec” (H1, H2, atd), vedle bylo stejné okno se stejným rozbalením “drop down” s popiskem “Velikost písma”. Dále následovaly v pořadí ikonky: podtržené U pro podtržené písmo, poté ikonka A (podtržena (pro barvu backgroundu), další A pro barvu písma, poté ikonka pro zarovnání textu do bloku a pak další, tak jak jsou i teď. Já si to opravdu nevymýšlím, protože jsem to využíval hlavně pro popisky vložených obrázků. Můžete mi sdělit, jaká verze byla před aktualizaci na 4.6.1.? A pokud ano, odkud by se to dalo stáhnout? Tam mi to takhle fungovalo. Ještě jsem byl párkrát vzteklý, že když jsem chtěl změnit barvu písma, takřka pokaždé jsem klikl napřed na to první Ačko a změnil barvu podkladu.

    2) U GTranslate to již asi autor opravil, protože nyní je aktualizace funkční.

    Díky za Váš čas a případnou odpověď.

    P.S. Teď jsem se hrabal v Thunderbirdu v došlé poště a našel jsem jeden email z 06.05.2016, kde mi píší:

    Zdravíme! Web http://domena.cz byl automaticky aktualizován na WordPress 4.2.8.

    Podrobnější informace o nové verzi 4.2.8 naleznete přímo v administraci na stránce O WordPressu: http://domena.cz/wp-admin/about.php

    V současné době už je dostupný také WordPress 4.5.2. Aktualizace je velmi jednoduchá a zabere opravdu jen chvilku: http://domena.cz/wp-admin/update-core.php

    Takže buď to byla verze 4.2.8., nebo 4.5.2. protože celé léto jsem ty popisky k obrázkům tak dělal.

    #30243

    admin
    Keymaster
    Web

    S fontem je to zajímavé, schválně jsem udělal screenshoty z různě starých verzí WordPressu (3.5, 4.2.10 a 4.5.4), ale nikde jsem tam možnost volby velikosti písma nikdy neviděl. Dokonce tam ani nikdy nebyla možnost nastavení barvy pozadí, pouze barva textu tam byla vždy dostupná. Tuto doplňkovou funkčnost musel způsobovat nějaký plugin (a třeba přestal fungovat) nebo šablona Arras (také již 4 roky bez aktualizace). Případně nějaká vlastní doplněná funkce, nevím… Jinak to ale prostě opravdu není možné :-)

    Pokud se WordPress nedávno sám aktualizoval na verzi 4.6.1, tak je to dost podivné:

    – Pokud jste tam měl verzi 4.6, která se automaticky aktualizovala na 4.6.1 (malé bezpečnostní aktualizace se aplikují automaticky), tak je vše v pořádku. Doporučuji toto nastavení zachovat, protože jsou bezpečnostní aktualizace důležité a nemělo by dojít k žádnému problému. Na novou verzi 4.7 aktualizace neproběhla, ale až vyjde třeba někdy 4.6.2, tak zase proběhne…

    – Automatická aktualizace na verzi 4.6.1 měla ale proběhnout už začátkem září 2016, kdy tato opravná verze oficiálně vyšla. Pokud k tomu došlo až takto pozdě (a po vydání verze 4.7), tak je to dost podivné a buď to máte nějak speciálně nastavené (pomocí pluginu či v souboru wp-config.php) nebo to aktualizoval někdo jiný. Nemůže to dělat třeba hosting nebo kolega? Nemohl jste se třeba “ukliknout” a aktualizaci nevědomě spustit? Nic jiného mě ale bohužel nenapadá…

    Výše citovaný email je také v pořádku a nasvědčuje zcela standardní funkčnosti. Na webu byla verze 4.2.7, která se v tu chvíli (květen 2016) automaticky aktualizovala na 4.2.8. Byl jste také upozorněn, že už byla v té době dostupná verze 4.5.2, ale aktualizace neproběhla a musel byste ji provést ručně. O tom vypovídá také fakt, že se web sám neaktualizoval na verzi 4.7, která už je dostupná a pokud by to bylo povolené, tak by automatická aktualizace už dávno proběhla. Možná by šly nějaké podrobnosti zjistit na FTP, a to ze stáří jednotlivých souborů, případně se prosím ozvěte.

    #30248

    glados
    Participant
    Web

    Klasický editor neobsahuje změnu písma, respektive velikosti kromě “H” tagů. Pokud vím vše by měl umět plugin na rozšíření: https://cs.wordpress.org/plugins/tinymce-advanced/ ale základní bez nástavby to neuměl minimálně za poslední rok.

    #30252

    admin
    Keymaster
    Web

    @glados: Přesně tak, není ale potřeba používat plugin, stačí jestli tam má někde třeba jen jednoduchou několikařádkovou funkci a dodatečné tlačítko tam mohlo být snadno doplněno i v rámci šablony…

    #30258

    glados
    Participant
    Web

    Jo to je pravda, k když že by to dělala šablona, těžké říct.. pod pokličku nevidíme :)

    #30264

    admin
    Keymaster
    Web

    Tak nakonec to dělal plugin :-) Po zprovoznění testovací verze a deaktivaci všech pluginů už bylo vše v pořádku, takže jsme jejich postupnou aktivací dospěli k výsledku, že za to může plugin FotoPress (verze 1.61). Jde o placený plugin a nevím jak na něj @topcz vůbec narazil, ale vůbec se mi nelíbí. Kromě toho, že provedl takovou úpravu editoru (bez možnosti nastavení), tak nikde nemá zmínku o aktuálnosti, nikde žádný blog a novinky, nikdo o něm nepíše… Dokonce to vypadá, že se plugin dříve jmenoval Canvakala a kvůli nedobré pověsti (např. zde) ho přejmenovali a znovu vydali pod jiným názvem (FotoPress), protože byl často označován za scam (podvod). Pokud není nezbytně nutný k provozování webu, tak bych od něj dal raději ruce pryč.

    Aktualizace vypadají také v pořádku, po zprovoznění testovací verze došlo k automatické aktualizaci z nějaké verze 4.2.x na nejnovější 4.2.10 a nic dalšího se už neděje. Vše tedy vypadá v pořádku a web byl patrně někdy v minulosti ručně (možná nechtěně) aktualizován na verzi 4.6, která se pak časem sama správně aktualizovala na verzi 4.6.1. Pokud chcete aktualizovat na novější verzi 4.7, tak už budete muset opět ručně potvrdit, samo se to aktualizovat nebude (a tak je to v pořádku). Pouze až vyjde časem verze 4.6.2, tak se nainstaluje opět sama, protože bude obsahovat jen drobné nebo bezpečnostní opravy.

    Nakonec to tedy vypadá, že je vlastně vše v pořádku :-)

    P.S. Pro zajímavost, screenshot jak upravený editor vypadal.

    #30271

    topcz
    Participant
    Web

    Díky všem za reakce. Ten plugin je Free, kde jsem ho našel již nevím, nejspíše ve sbírce pluginů kterých mám asi 150. Přiživoval jsem se k důchodu asi 12 let prodejem digitálních produktů s Resell Rights (softwarové aplikace, grafika, šablony, instruktářžní videa apod.), skončil jsem kvůli Babišovmu “kontrolnímu hlášení DPH”, protože to nešlo, v systému jak se s takový obchod ve světě dělá, reálně zajistit. Teď mi zbylo doma v šupleti na DVD vypáleno cca 250 GB všeho možného a ani nevím co s tím. Bohužel licence mi neumožňují to rozdat zdarma. Pár kousků nějaké grafiky zdarma, kdyby někdo chtěl, je na mém webu http://www.topcz.net, jen za jednoduchou registraci (jméno+email). Přejí všem hezké Vánoce a do Nového roku jen to nejlepší. Já mám v lednu hned další výročí, dá-li Bůh a svatý Václav 80 let.

    #30273

    admin
    Keymaster
    Web

    80 let? Gratulace! Nevzpomínám si na žádného staršího WordPress uživatele :-)

    Plugin FotoPress obecně není dostupný zdarma (nikde jsem ho tedy alespoň nenašel), možná jste ho někde dostal, těžko říci. Ale asi bych doporučil se ho zbavit, popsal jsem několik varovných signálů a pokud ho nepotřebujete, tak raději pryč s ním…

    #30278

    topcz
    Participant
    Web

    Díky za gratulaci. Ale znám ještě staršího, je to ing. Janko Géci, je starší ode mne o dva roky, ale je z Handlové v SK. Postavil jsem mmu WP blog a naučil ho ovládat. Má na něm sbírku cca 30.000+ vtipů, (www.seniorhumor.org). Jo, jo, mladoši, to byste se možna divili. Znám na Slovensku pana Bradovku od Rožňavy. Je mu 89 (nebo 91, přesně nevím), vede web “KGB” (ale ne ta ruská značka, ale “Klub Generácie Báčikov”. Báčík v SK je něco jako náš “děda, strejda” apd. Vede to od roku 2007. (http://www.kgbacikovia.websnadno.cz/). Akorát to nemá na WP, ale nějaký jiný systém. My dědci jsme ze staré školy, proškolení životem. Já zastávám jedno heslo: “Když chceš, tak můžeš! Chce to jen překážky překonávat a nenechat se odradit”. A věřte mi, funguje to. Osobně si velice vážím kolektivu kolem “Separatisty” za jejich práci s Češtinou pro WP a support na této stránce, zejména proto, že to dělají zdarma. V tomto, dnes profízlovaném a komerčním světě, je to jak světýlko na konci tunelu. Díky Vám za to. Osobně to dělám podobně. Na svém dalším WP (www.orbis-pictus.topcz.net), publikuji řadu instruktážních video záznamů pro takové dědky jako já, kteří začínají na síti, absolvovali nějaký 10 hodinový kurs, aby si mohli vše opakovat. Pro pokorčilé jsem tam vložil pár video-tutoriálů v angličtině. Je zajímavé, že z 80% ten web navštěvují cizinci a Češi takřka vůbec ne. Pro Admina – proč zde nemáte tlačítko pro nějaký ten dobrovolný příspěvek, nebo dar (PayPal)? Pošlete mi nějaké číslo účtu, po Novém roce Vám pošlu pár peněz. Přejí ještě jednou hodně úspěchů v Novém roce.

    #30306

    admin
    Keymaster
    Web

    @topcz: Díky moc za pochvalu, potěšilo :-) Obdivuji chuť do práce a objevování nového v tomto věku a doufám, že budu mít také jednou ještě takový elán :-) Tlačítko na Paypal tu máme (v pravém sloupci), ale asi je dost nenápadné, protože ho skoro nikdo nepoužívá :-( Příspěvky jsou dobrovolné, pokud nechcete použít Paypal, ale raději bankovní převod, tak je to také možné, klidně napište

    Překladu do češtiny se postupně ujímají další uživatelé a centrum se přesunulo na oficiální web, takže se soustředím hlavně na fórum podpory (i s pomocí sponzorů, viz “otravné” bannery v horní části stránky) a chtěl bych ho udržet i do budoucna, protože ho uživatelé znají, používají a mnozí do něj i přispívají (někteří i pravidelně).

Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 1. až 12. (z celkem 12)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti