České uvozovky v Příspěvcích blogu

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem České uvozovky v Příspěvcích blogu

Zvolené téma obsahuje celkem 21 odpovědí. Do diskuze (4 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna je stará 5 let, 4 měsíce.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (z celkem 22)
  • Autor
    Příspěvky
  • #27525

    wlashack
    Participant
    Web

    Zdravím, donedávna jsem neřešil, jaké uvozovky při psaní článků používám, WordPress je automaticky převáděl na české. Ale teď jsme si všiml, že už to nedělá. Netuším, zda je to spojeno s přechodem na WP 4.5 (případně mé šablony, kterou jsem při té příležitosti taky zaktualizoval) anebo za to může něco jiného. Tušíte, co s tím?

    Díky.

    #27537

    admin
    Keymaster
    Web

    Těžko říci, zatím jsem si ničeho nevšiml. Je možné někde vidět nějakou ukázku?

    #27540

    wlashack
    Participant
    Web

    Třeba zde: http://martinvlach.cz/tarot-pro-osobni-rozvoj-zamilovani/
    Na šestém řádku foalového textu pod obrázkem. Píšu pořád stejně, dřív se uvozovky automaticky převáděly, teď už ne.

    #27541

    admin
    Keymaster
    Web

    Podivné, zkoušel jsem to a bez problémů mi to funguje. V editoru jde o čistý text, který má stejné vložené "uvozovky"? Nemáte uvozovky zkopírované z nějakého textu už ve formátované podobě? Nepoužíváte nějaký speciální editor? Zkuste deaktivovat všechny pluginy a nasadit výchozí šablonu Twenty Sixteen a pokud to nepomůže, tak následně ještě vytvořit nějakou jednoduchou testovací stránku, kde bude třeba jen ukázková věta s uvozovkami.

    #27542

    wlashack
    Participant
    Web

    Text píšu přímo do článků, nekopíruji ho odnikud. Vypnutím všech pluginů mi bohužel přestane web fungovat, řada z nich je nutná, aby se zobrazoval. Přiznám se, že (přestože mám zálohu) mám docela obavy z toho měnit na zkoušku šablonu, nejsem kodér, jen uživatel a teď jsem pár dní strávil tím, aby mi web na nových verzích šablony a WordPressu zase běžel, jak má, mám tam něco doprogramováno a tak nebyl update jen tak. Tohle je už snad poslední věc, která ještě funguje špatně.

    Zeptám se ještě takto – ten automatický převod uvozovek na české je záležitostí přímo WordPressu? Nebo to řeší nějaký plugin/šablona?

    #27556

    admin
    Keymaster
    Web

    Ano, do WordPressu vkládáte text s jednoduchými uvozovkami, nějak takto: "uvozovky". A WordPress z nich automaticky udělá zakulacené uvozovky, které vypadají nějak takto: „uvozovky“.

    Pokud máte aktuální zálohu, tak bych se toho nebál :-) Začněte aktivací šablony Twenty Sixteen a následně můžete deaktivovat ještě všechny pluginy. Pokud web nefunguje po deaktivaci pluginů, tak je tam nějaký problém v použité šabloně (patrně je nekorektně naprogramována či upravena). Potom můžete vyzkoušet uvozovky a uvidíte. Nakonec je třeba zase aktivovat pluginy a následně i šablonu (po aktivaci by měla zachovat veškeré nastavení, včetně widgetů, atd).

    #28266

    admin
    Keymaster
    Web

    Problém byl nakonec odhalen v pluginu Popup Maker a jeho implementaci služby Freemius. Zatím nebylo dořešeno, aktuálně vývojář hledá přesnou chybu (v odkazovaném vlákně anglického fóra najdete aktuální detaily).

    Přikládám ještě obrázek s ukázkou chyby, který je sice určen spíše pro autora pluginu, ale i tak jde o vcelku zajímavý příklad konfliktu.

    #36299

    Twinsen
    Participant

    Ahoj,

    převádí vám WordPress automaticky uvozovky na české (tedy 99 vlevo dole, 66 vpravo nahoře) i nyní?

    Osobně s tím mám problém. Uvozovky se mi převedou na 66 (vlevo nahoře) a 99 (vpravo nahoře).

    Kde je obecně problém a dá se to řešit?

    #36305

    mirekk
    Participant
    Web

    WP 5.0:

    Attachments:
    #36324

    Twinsen
    Participant

    Zde byl a zatím stále je problém v konfliktu pluginu. Pokud někdo používáte plugin “meta-box”, tak jeho aktivování z nějakého důvodu udělá to, že jsou uvozovky i na české verzi WP “anglické”.

    #36326

    Twinsen
    Participant

    Musím se zeptat. Jak je možné (pokud vůbec), že nějaký plugin poruší toto pravidlo výpisu uvozovek tím, že ho aktivuji. Jsem v kontaktu s autorem onoho pluginu a reakce ja taková, že v žádném případě plugin nezasahuje do jazykového nastavení WordPressu, toto chování si tedy nedokáže vysvětlit. A já nevím, jak mu argumentovat, kde může být zádrhel..

    Možná více vysvětlit, jak toto pravidlo českých uvozovek vůbec pracuje. Vím, že zde exituje někde článek, kde se popisuje, že je to otázka překladového souboru, že existuje filtr wptexturize, znaky se převadí do entit, jsou gettextované..

    #36338

    admin
    Keymaster
    Web

    Hmm, plugin Meta Box je velmi známý, ale možná došlo k nějakému problému, když chystali podporu pro WordPress 5.0.

    @twinsen: Dokázat, že je problém na straně konkrétního pluginu je VELMI těžké :-) Schválně se podívejte na jeden z příkladů, kdy jsem k tomu autory dotlačil, ale trvalo to dlouho a stálo mě to také docela dost času. Důležité je ale potvrdit, že to opravdu způsobuje konkrétní plugin (někdy to tak vypadá, ale nemusí to tak být). Pokud můžete, tak připravte zcela čistou testovací instalaci WordPressu (např. na subdoméně), pouze šablona Twenty Nineteen a plugin Meta Box. Objevuje se tam problém? Pokud ano, tak mi pošlete přístupy, zkusím se na to podívat. Nebo ještě lépe, kontaktujte s tímto konkrétním příkladem přímo autora pluginu :-) Většinou na čistou instalaci slyší, protože ví, že do toho nijak nezasahuje šablona nebo nějaká starší data z databáze…

    #36340

    Twinsen
    Participant

    Autor naštěstí komunikuje, i když odezva je dost fádní.. O tom, že je se chyba projevuje na čisté instalaci (mimochodem to nemusí být nutně 5.0, pozoruju to i na 4.9.8 a dost možná je to i na starších verzích) jsem podal snad dostačující důkazy.

    Využil jsem nějaký online tool, který na nějaké veřejné adrese vytvoří čistou instalaci WP a chyba je samozřejmě i tam. Aktuálně čekám na reakci.

    #36341

    Twinsen
    Participant

    Pročetl jsem tu diskusi s popup_maker a je to mazec :) Řekl bych, že problém s pluginem meta-box jde stejným směrem, možná jim pošlu tu diskusi jako inspiraci, kde mají kluci hledat zádrhel :))

    #36404

    Twinsen
    Participant

    Jen pro úplnost – autor pluginu nakonec objevil místo, které způsobovalo zde popisovanou chybu a udělal fix. Sláva! :)

    #36405

    admin
    Keymaster
    Web

    Dobrá práce! Nevíte pro zajímavost nějaké podrobnosti, o co přesně šlo? :-)

    #36406

    wlashack
    Participant
    Web

    Mám tu dlouhodobou zkušenost, že s pluginem pro české uvozovky se tluče pluginů víc. Dnes nepoužívám ani popup maker, ani meta box, a stejně mi zase české uvozovky nefungují. Už akorát nemám sílu to řešit, bylo to pořád dokola.

    #36413

    admin
    Keymaster
    Web

    Můžete zase zkusit postupně deaktivovat všechny pluginy :-)

    #36414

    wlashack
    Participant
    Web

    To už právě nemůžu, na to mi chybí vůle. To už musí někdo jiný. :)

    #36427

    admin
    Keymaster
    Web

    Jinak se ošklivých uvozovek nezbavíte :-)

Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (z celkem 22)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti