Aktualizace obecně

Zvolené téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (2 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna je stará 9 let, 4 měsíce.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (z celkem 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • #21078

    Aluna
    Participant

    Dobrý den!
    Některé šablony nejsou napsány pro WordPress 4.0 a tak používám verze 3.8.4. Dnes se mně však automaticky aktualizoval web na 3.8.5 ačkoliv mám v souboru wp-config.php zakázány aktualizace příkazem

    define( 'AUTOMATIC_UPDATER_DISABLED', true );

    Jak je vlastně tedy možné, že se přesto verze WordPressu aktualizovala?

    Děkuji za odpověď.

    Aleš

    #21079

    admin
    Keymaster
    Web

    To je zajímavé, zkusím to také někde otestovat. Obecně by to mělo fungovat a je to stále uvedeno přímo v manuálu.

    Pokud šablona funguje ve WordPressu 3.8.x, tak by měla většinou fungovat i v nejnovějším WordPressu 4.0.x (zpětná kompatibilita). Pokud se tam objeví nějaká chyba, tak jde většinou o nějakou drobnost, kterou je ale lepší opravit. Máte nějaký konkrétní příklad šablony, kterou nelze aktualizovat?

    #21080

    Aluna
    Participant

    Dobrý večer, omlouvám se, beru zpět. Web se aktualizoval na mé doméně, kde to zakázané nemám – název je totož velmi podobný.

    Nicméně, mám za to, že pokud nebudu mít 100% jistotu, že web bude po aktualizaci 100% fungovat, nemůžu toto riskovat. Právě, jak píšete, že by měla většinou fungovat nezní přesvědčivě…

    Ano, nové weby, budu dělat v nových verzích, ale u těch starších jsem opravdu rád, že fungují a není s nima problém.

    Na druhou stranu rozumím tomu, že bezpečnostní aktualizace jsou třeba… je to prostě dilema…

    Díky moc

    Aleš

    #21081

    admin
    Keymaster
    Web

    Tak tím je to snad vyřešeno :-)

    Nikdy nebudete mít jistotu, že se někde něco nerozbije, a to nejde jen o WordPress. Slovo “většinou” je tam uvedeno proto, že kdyby došlo k problému, tak to vývojáři na straně WordPressu ihned opraví, ale pokud nějaký autor šablony či pluginu nepoužívá vhodné funkce a ignoruje základní WordPress API, tak samozřejmě může dojít k problémům.

    Jako příklad můžeme použít nejnovější WordPress 4.0.1, který se na webech instaloval automaticky a občas bohužel způsobil problémy (jen na tomto fóru jich je hlášeno už několik). Příčinou těchto problémů jsou ale nekvalitní pluginy a šablony a bohužel dělají velmi špatnou službu automatickým aktualizacím.

    Můžeme si místo WordPressu představit například obyčejnou pračku. Výrobce uvede v manuálu, že je určena pro praní prádla. Zkusíte tam ale místo toho vyprat kameny, protože by se to třeba zrovna nějak hodilo. Pračka se logicky rozbije, protože jste ignoroval manuál. Výrobce ale nebude do budoucna upravovat pračky tak, aby vydržely i praní kamenů, protože by se z podobných nápadů zbláznil. Raději bude dál vylepšovat pračku a prostě nechá uživatele, kteří tam vyprali kameny, aby si stěžovali na pračku, i když za to nemůže.

    Proto je důležitý vhodný výběr pluginů a šablony. Aktualizace na WordPress 4.0.1 postihla několik docela známých pluginů (mj. NextGEN Gallery), ale většina z nich měla do 24 hodin dostupnou aktualizaci. Můžeme to brát tak, že i díky této automatické aktualizaci došlo k opravám a standardizaci těchto pluginů. I když pokud se vám třeba na webu zobrazovala celý den nějaká chyba, tak to asi nebylo příjemné. Ale to je bohužel trochu daň tomu, že si může WordPress nainstalovat téměř každý uživatel, i když nemá žádné velké zkušenosti… Doporučil bych se nebát, zazálohovat a zkusit aktualizovat (a případně mít v záloze nějakého vývojáře, který případný problém rychle vyřeší).

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (z celkem 4)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti