Ako vymažem bezpečne nepoužité a nepotrebné obrázky

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem Ako vymažem bezpečne nepoužité a nepotrebné obrázky

Zvolené téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (3 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  Azifaral a poslední změna je stará 8 let, 2 měsíce.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 8 příspěvků - 1. až 8. (z celkem 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • #26619

    lubossito
    Participant
    Web

    Zdravím ľudkovia, neiete niekto poradiť ako sa dajú odstrániť bezpečne iba tie obrázky ktoré sa na mojom webe vôbec nepoužívajú? Viem že Worpdress pri uploade zduplikuje každý obrázok asi 7x, a odrazu mám vo svojom FTP cez 9000 obrázkov… :/ Je to normálne?
    Ak viete o nejakej ceste ako to poriešiť bez toho aby som chodil po zložkách a pátral, ktorý obrázok vymazať a ktorý nie, budem vďačný :) Hlavne je to ako mínové pole, nakoľko neviem kde sa daný obrázok môže používať.

    Diki

    #26620

    Azifaral
    Participant
    Web

    Pokud vám jde o to mazat různé modifikace daného obrázku, tzn. máte obrázek1 a ten je použitý ve velikosti 1000×500, ale má i dalších 6 alternativ a vy by jste chtěl smazat těch 6, tak je to nereálné a hlavně brutálně nebezpečné do budoucna, kdy nevíte jestli náhodou neohnete design, nebo nepoužijete nějaký widget atd. kde zrovna některou z uvedených alternativ co jste smazal.

    Pokud jste o mazaní obrázku jako takového se všemi alternativami, tak v Media Gallery vidíte jestli je ten obrázek použitý / přiřazený k nějakému příspěvku nebo ne. Pokud ne a je tam z nějakého důvodu zbytečně, tak jej z té media gallery smažte a ony se smažou i ty alternativy.

    A pokud řešíte to, že máte velké množství souborů v dané složce, tím jak WP vyrábí složky podle měsíců, tak tady doporučuji plugin Custom Upload Dir díky kterému můžete ty soubory na to ftp ukládat např. podle dnů. takže těch souborů v dané složce je pak výrazně méně.

    #26621

    lubossito
    Participant
    Web

    Aha, rozumiem. Vlastne už teraz majú všetky obrázky cez 700 Mb, čo je naozaj moc. Hlavne preto, lebo rieším menší eshop a postupne tam pribudnú ďalšie.
    Neviete náhodou, či môžem vymyzať aspoň staré resiznuté velikosti z pluginu wocomerce? Nastavil som nové parametre resize produktov v eshope a staré obrázky mi zostali v adresári. Prešiel som weba a nikde sa dané staré velikosti nepoužívajú.

    #26624

    Azifaral
    Participant
    Web

    No pokud jste přesvědčen o tom, že ty obrázky nikde nepoužíváte tak ano, to už ty obrázky jsou tam opravdu navíc. Ale obecně, nevím kolik MB tímto ušetříte a zda má význam se tím zase tak moc trápit.

    #26626

    admin
    Keymaster
    Web

    Opravdu se velikosti nepoužívají? Pokud je plugin umožňuje nastavit, tak je většinou i někde používá (jen jste si toho třeba nevšiml). Viděl jsem i weby s placenou šablonou a několika pluginy, které vytvářely třeba 15 – 20 různých velikostí :-)

    Podobných pluginů k pročištění obrázků je více, ale byl bych určitě velmi opatrný (a obrázky bych zálohoval):

    1) Force Regenerate Thumbnails – Z originálu vytvoří aktuálně potřebné velikosti obrázků. Pokud jste třeba měnil šablonu nebo velikost obrázků ve WooCommerce, tak vytvoří u všech obrázků nové velikosti a zároveň smaže všechny staré (aktuálně nepotřebné).

    2) Media File Cleaner nebo Image Cleanup – smazány budou i obrázky, které nejsou přiřazeny k obsahu a nejsou přímo vloženy do editoru, atd. Ale tady bych byl opravdu velmi opatrný, protože hodnocení těchto pluginů je dost různé (někomu to funguje perfektně, zatímco jinému to zruší web). Možná existuje i nějaká další varianta, nevím, zkuste hledat podobná klíčová slova…

    P.S. A pokud jste si opravdu jist, že nějakou velikost nevyužijete (např. v Nastavení – Média nebo u WooCommerce), tak tam můžete nastavit nulové velikosti a následně pomocí pluginu Force Regenerate Thumbnails opět přegenerovat velikosti (nulové by měly být vynechány a tedy smazány).

    #26628

    Azifaral
    Participant
    Web

    Mě by obecně zajímal důvod proč se tímto zabývat, protože na zmiňované pluginy bych moc nespoléhal, tedy určitě ne na 100%. A v dnešní době, kdy prakticky všechny hostingy poskytují neomezenou velikost prostoru je to práce navíc z velmi nejistým výsledkem. A pokud by jste tento problém řešil kvůli zálohování, tak bych to dělal tak, že bych většinou zálohoval jenom vše kromě obrázků a ty bych zálohoval třeba jenom 1x denně, nebo i méně, tady záleží na četnosti nahrávání souborů. A to mluvím ze své zkušenosti, kdy máme 3 servery, kdy na tom největším http://www.vlasyaucesy.cz publikujeme mraky obrázků, jenom v galeriích máme dnes skoro 12000 obrázků a v článcích dalších skoro 6000 a moc mě nenapadlo řešit toto odmazávání.

    #26629

    lubossito
    Participant
    Web

    Najviac nad tým uvažovať ma núti práve obmedzené dátové úložisko na mojom hostingu, kde platím za 3GB cca 1000 kč na rok. Zvažujem aj prestup na iný hosting (zatial top Forpsi). Vymazal som v galérii nezaradené obrázky a do ftp som sa radšej neplietol. Obrázky som zálohoval a z pôvodných 7800 images e tam teraz niečo cez 5400. Aj to je úspech. Zvažujem ešte ten Force Regenerate Thumbnails. Používam podobný plugin, ktorý však staré thumbnaily a resize images nevymaže ale len preradí do nezaradených, odkiaľ ich musím mazať osobne.

    Chcel som len vedieť či neexistuje bepečná cesta ako tie obrázky pretriediť a separovať, nakoľko mám rád poriadok. Tie pluginy, ktoré majú tak pestré hodnotenia ani radšej nebudem skúšať :D Ešte si vážim svoj web natoľko aby som ho odpálil nejakým neistým plugino

    Každopádne ďakujem :)

    #26630

    Azifaral
    Participant
    Web

    Hmm, tak hosting, kde bych měl toto omezení bych asi nepoužíval. Obecně hostingy s omezením data / databáze už jsou dnes spíše anachronismus. Jinak my zrovna na FORPSI provozujeme všechny servery a až na jednu drobnost (omezení memory_limit na 128 MB, kdy my bychom vzhledem k použití různých pluginů a vytížení potřebovali 256 MB a oni nenabízejí možnost navýšení, ale toto je problém, který by se vás asi netýkal) vše funguje skvěle.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 8 příspěvků - 1. až 8. (z celkem 8)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti